7 Eylül 2011 Çarşamba

Az yiyen daha iyi hatırlıyor

Münster Üniversitesi araştırmacıları, daha düşük kalorili beslenme biçiminin, yaşlıların belleği üzerinde olumlu etki yaptığını buldu. İnsanlarla gerçekleştirilen bu araştırma, daha önceleri hayvanlara yapılan deneyleri kanıtladı.

Az yiyen daha iyi hatırlıyor. Proceedings dergisinde yayımlanan ve Agnes Flöel yönetiminde gerçekleştirilen araştırmaya yaş ortalaması altmışı bulan elli kişi katılmış.
Birinci grup günlük kalori alımını yüzde otuz azaltırken, ikinci grupta kalori alımı aynı kalmış ama bunun yerine besinlerdeki doymamış yağ oranını yüzde yirmi arttırılmış. Beslenme alışkanlığını değiştirmeyen üçüncü gruptan ise kontrol grubu olarak yararlanılmış.
Üç ay sonra sadece birinci gruptaki insanlarda bellek yetisinin güçlendiği görülmüş. Bu gruptakilerle gerçekleştirilen standart kelime testinde, katılımcıların üç ay öncesine göre yüzde yirmi daha başarılı oldukları görülürken diğer gruplarda kayda değer değişimler saptanmamış.
Ayrıca diyet grubundakilerin ensülin değeri ve iltihap parametreleri de daha düşük çıkmış. Ensülin ve iltihaplara bağlı algılama bozukluğu arasındaki ilişki için yeni bilgiler edinebilme umuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder